BG 36 – Wacht eens even

Ons leven is heel anders dan dat van onze voorouders.
Lang leve de vooruitgang!
Maar sinds de introductie van automatisering overdrijven we nogal.
We verwarren vooruitgang met alsmaar meer en sneller consumeren, en zijn daarbij de grenzen van onze fysieke en mentale gezondheid, de veerkracht van onze leefomgeving en de uitputtelijkheid van onze natuurlijke hulpbronnen uit het oog verloren.

We leven sneller dan ooit voorheen en hebben geen geduld meer voor het bevredigen van onze behoeften.
Een vliegtuig, waarmee we comfortabel in een luie stoel de oceaan oversteken, gaat ons desondanks nooit snel genoeg. We checken online waar die bezorger toch blijft van een maaltijd die we enkel nog maar op tafel hoeven te zetten. In de auto is een paar minuten wachten voor een rood stoplicht al te veel van ons gevraagd en voor het laden van een website – via een satelliet in de ruimte, nota bene – hebben we hooguit drie seconden geduld.
We hebben betere dingen te doen met onze tijd!

Maar is dat zo? En wat zijn dat dan, die betere dingen?
Nog meer consumeren, doen, rennen, vliegen, stressen en geïrriteerd raken?
Ook in onze vrije tijd constant nuttig bezig zijn? Hoe vrij is die tijd dan nog?
Het lijkt alsof we de kunst van het wachten verleerd zijn.

Wachten hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Wachten heeft juist veel voordelen.
Het geeft ons ruimte om te ademen, om rustig om ons heen te kijken, om de zon op ons gezicht te voelen, om aan bloemen te ruiken, om de wind door de bladeren te horen ruisen, om vogels te horen zingen. Het geeft ons de kans om te zingen, te dansen, om te genieten van onze kinderen, van de mensen en de dieren om ons heen, om creatief bezig te zijn. Het geeft ons ruimte voor ontspanning, ruimte om ons drukke leventje eens van een afstandje te bekijken en om onze keuzes te heroverwegen. En bovenal geeft het ons ruimte om even helemaal niets te moeten en gewoon te bestaan in het hier en nu, ruimte om te vertragen en te genieten.

Wachten is geen verspilling van tijd, maar geeft ons juist onze tijd terug.
Wij zijn beslist het wachten waard!