BG 8 – De Rotonde

Van de vier stoelen die er gewoonlijk rond de keukentafel stonden, miste er vanmorgen een. Dat was vreemd. Terwijl ze samen met haar broer rondkeek op zoek naar de stoel, vond ze op de keukentafel een briefje van hun moeder. Dat was nog vreemder. Moeder had geschreven dat ze de hele dag weg zou zijn en pas laat thuis zou komen, dat ze niet ongerust moesten zijn.

Op sociale media verscheen een filmpje dat in het prille licht van de opkomende zon gemaakt was met behulp van een drone. Een merkwaardige cirkel van lege stoelen stond opgesteld rond de grote rotonde net buiten de hoofdstad. Alle aan- en afvoerwegen naar en van het centrum waren afgesloten door dranghekken, ruim buiten de stoelencirkel. Op het asfalt en gras binnen de cirkel bevond zich een bonte verzameling mensen, voertuigen en tenten. De beelden werden binnen enkele minuten duizenden keren gedeeld en er werd met verbazing op gereageerd. Wat had dit te betekenen?

De vrachtwagenchauffeur slaakte een diepe zucht en tekste zijn baas: ‘Het gaat lang duren vandaag, ik sta nu al in de file.’ ‘Zo vroeg in de morgen? Wat is er aan de hand?’, antwoordde zijn baas ongelovig. Hij stapte uit, nam een foto van de eindeloze rijen wagens en verstuurde hem: ‘Geen idee!’. ‘Verdomme!’, was het korte antwoord.

Later op de de morgen doken er nieuwe beelden op. De stoelen waren nu niet langer leeg, er zaten vrouwen op, enkel vrouwen. Met hun gezichten gekeerd naar de steeds langer wordende rijen voertuigen achter de dranghekken, zat een bonte verzameling vrouwen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking, op keukenstoelen, tuinstoelen, of zelfs op pluchen fauteuils, met hun armen over elkaar of met de handen in hun schoot. Ze keken allemaal vriendelijk zwijgend voor zich uit.

‘… het nieuws van 10 uur. De merkwaardige zittende blokkade-vrouwen, die de wegen naar en van onze stad inmiddels al urenlang bezet houden met hun vooralsnog mysterieuze actie, hebben nog steeds geen verklaring over hun beweegredenen afgegeven. Ze hullen zich in stilzwijgen en lijken zich niets aan te trekken van het tumult en het ongemak dat ze veroorzaken. In onze volgende uitzending hopen wij u meer te kunnen vertellen over hun motieven. In de tussentijd raden wij u aan niet de weg op te gaan; het verkeer rond de stad staat muurvast!‘

‘Hé, daar zit mam!’ roept haar broer verbaasd, terwijl hij haar zijn telefoon enthousiast onder de neus duwt.

Steeds meer foto’s en filmpjes van de blokkade-vrouwen overspoelen het internet. Het land is in de ban van de beelden, die gemaakt worden vanuit drones en vanachter de blokkades, door de pers en door gestrande chauffeurs. Merkwaardig genoeg probeert niemand de cirkel van dranghekken binnen te dringen; zelfs de verslaggevers van de lokale en landelijke media blijven op afstand. De vriendelijke kalmte van de vrouwen dwingt respect af.

‘s Lands president probeert ondertussen tevergeefs de vrouwen via Twitter belachelijk te maken.